• Maailmantalous saatava hiilineutraaliksi;
  • Luontokato on käännettävä luonnon monimuotoistumiseksi;
  • Saastuminen — mm. Itämeren rehevöityminen on käännettävä puhdistumiseksi;

Mitä pieni Suomi voi tehdä?

Ilmastonmuutoksen pahimpien seurausten torjumiseksi on maailmanlaajuisesti päästävä hiilineutraaliuteen, joten Suomenkin on vähintään nollattava omat päästönsä. Jos kykenee enempään, kannattaa tehdä diili niiden kanssa, jotka eivät itse kykene päästöjään nollaamaan.

Suomi hyötyy jo  pelkästään oman luontonsa monipuolistamisesta, mutta helppoa ei tule olemaan, jos muu maailma aavikoituu.

Kun siivoaa omat sotkunsa, on kanttia 'kannustaa' ja innostaa muita. Kukaan ei tee mitään, ellei kukaan muukaan tee mitään.

Suomi on pieni maa, mutta emme ole yksin — maailman pelastajia on useimmissa maailman maista. Tuntuu kivammalta olla osa, vaikka pienikin, ratkaisua kuin olla osa ongelmaa.

Juhlapuheissa julistamme, että hyvinvointimme perustuu korkeaan osaamiseen, innovatiivisuuteen, kykyyn ratkaista kiperiä ongelmia ja korkean jalostusasteen vientiin. Ilmastomuutos ja lajistokato ovat haasteita, joiden hanskaamisessa voi näyttää osaamisensa eikä tarvitse miettiä, teenkö jotain hyödyllistä elämälläni. Edelläkävijöillä on esittää referenssejä osaamisesta, jolla tulee olemaan kysyntää. Eikä tämä koske vain insinöörejä ja luonnontietelijöitä vaan myös niitä, jotka onnistuvat pitämään yhteiskunnan kasassa sähäkän muutoksen keskellä.

Kautta maailman pohjoismaita pidetään malliesimerkkinä siitä, miten laittaa asiat kuntoon. Emme ole aivan köyhiäkään. Tuntuu, että jo pelkästään aateluus velvoittaa meitä.

Haku