Meidät hengissä pitävä ekosfääri:

  • Pikku vahinko, ja ohuen ohut utuinen ilmakehä on pieraistu piloille.
  • Ohuesta valtamerien kelmusta pilkistää jokunen laakea laatta kuivaa maata. Vähänkin jos vettä loiskauttaa, peittyykö kaikki maa?
  • Luonto ole kuin muutama ruskean erämaan piirittämä vihertävä hahtuva. Siitäkin enin osa vilja- tai puupeltoa ja karjanlaidunta — tuholle altista monokulttuuria.

Ei hätää mitään kuitenkaan. Jos elämä pallollamme käy tukalaksi, paetaan Marsiin. Matka toki on pitkä eikä Mars ihan vielä ole valmis ympäristöpakolaisia hyysäämään, mutta innovatiivisella tekniikalla ...


Pääni räjähtää, jos alan miettiä, miten olla liikaa järkyttämättä ekosfäärimme tasapainoa. Maailman ilmiöillä on niin monia ja monimutkaisia syitä ja seurauksia, ettei niistä pieneen päähäni mahdu kuin muutama lapsellisen yksinkertainen selitys. Syiden ja seurausten suurusluokista ei hajuakaan. Tuolta pohjalta päässälaskuna Kuitenkin kehittelen someviisauksia somekansan hämmästeltäväksi.

Bittiavaruuden syvänteet ovat toki täynnä raportteja, strategiapapapereita, suunnitelmia ja julkilausumia, mutta viisauksien tonkiminen niistä vaatii aivoilta kestävyyttä siinä kuin helmenkalastaminen keuhkoilta. En jaksa.


Vaan projektihan se on maailman pelastaminenkin! Ohjataanpa some-keskustelut tuottamaan webiin  projektisuunnitelmia — Some-kansa yhteistyöllä ja reippaalla etunojalla osoittamaan suomalaisten käytännönläheistä kykyä ratkaista pirullisia ongelmia. Tavoitteet, perustelut, budjetti, riskit, etenemisen seuranta, ... Tehdään projektisuunnitelmista johtoryhmän unelmia: Kokonaisuus yhdelle sivulle selkokielellä tiivistettynä. Taustaksi kuvaus ilmiöiden syistä ja seurauksista.

Myydään kaikki keksitty hyvään hintaan hitaammille.


Loistava idea!  Mutta miten toteuttaa se? Somehan on jo täynnä hakoteille eksyneitä keskusteluja ja muita someviisauden lähteitä.

Jospa kirjoittaisin inspiraation lähteeksi unelmistani enkä tosiasioista. Ei menisi juttu masentavaksi dystopiaksi.Unelmia siitä, miten lastemme lapset muistelevat uhrauksia, joita teimme maailman pelastamiseksi. Miten jätimme maailman heille elinkelpoisempana kuin sen saimme.

Ihmiset lienevät kyllästyneet saarnoihin siitä, mitä heidän pitäisi tehdä. Mitä jos pyytäisin nöyrästi apua ongelmaani: En tiedä, mitä pitäisi tehdä.


Taustakuva: NASA

Haku